دریاچه ارومیه 120 هزار هکتار کوچکتر شد

 

کوچک شدن دریاچه ارومیه از 500 هزار هکتار به 120 هزار هکتار، هشدار مهمی است برای این که شوره زار حاصل شده از این عقب نشینی همه اراضی، مزارع، ساختمان ها و نواحی مسکونی و آبادی های اطراف را تهدید می کند. 
 
 
 
تهران_ میراث خبر
گروه استان ها: به دلیل بهره گیری از سدهای احداث شده روی اغلب رودخانه های موجود در حوزه آبزیر دریاچه ارومیه که به سمت این دریاچه منتهی می شوند، شوری آب از حد اشباع گذشته و خطر مرگ این دریاچه را تهدید می کند.
"مسعود باقرزاده کریمی"، کارشناس مسئول امور تالاب ها و متخصص آبخیزداری در این باره ضمن هشدار نسبت به وضعیت بحرانی دریاچه ارومیه گفت:«طی سال های اخیر این نکته کاملا روشن شده که اغلب سدهای احداث شده، محیط های پایین دست خود را تحت تاثیر قرار داده اند و دریاچه ارومیه بارزترین نمونه ازاین دست است.»
او گفت:« باتوجه به این که در حوزه آبریز دریاچه ارومیه و اغلب رودخانه هایی که به سمت این دریاچه منتهی می شوند، تعداد زیادی سد ساخته شده که برخی مورد بهره برداری قرار گرفته و برخی نیز در حال احداث است، شوری آب این دریاچه به شدت افزایش یافته و از حد اشباع گذشته و هم اکنون این بحران به مرحله ای رسیده که خطر مرگ دریاچه را به دنبال دارد.»
به گفته کریمی در پی کاهش حجم آب ورودی به این دریاچه نه تنها آب دریاچه بسیار شور شده است بلکه اساسا از وسعت این دریاچه مهم که در زمره مهم ترین مناطق زیست کره جهان شناخته شده قرار دارد و وسعت آن زمانی 500 هزار هکتار بود، کاسته شده است. طبق برآوردهای انجام شده، میزان کاسته شدن آب دریاچه ارومیه بالغ بر 120 هزار هکتار است.
کریمی یادآورشد:«این کوچک شدن هشدار مهمی است برای این که شوره زار حاصل از این عقب نشینی تمام اراضی، مزارع، ساختمان ها و نواحی مسکونی و آبادی های اطراف را تهدید می کند زیرا با هر بار وزش باد، نمک موجود در شوره زارهای پدید آمده به سوی این اراضی و نواحی مسکونی هدایت و منتشر می شود که سبب خشکسالی می شود. این روند روی کشاورزی منطقه و سلامت مردم و افزایش مهاجرت ها خواهد داشت.»
به عقیده کارشناسان محیط زیست، این اقدامات و عوارض ناشی از آن که به دلیل عدم اجرای ارزیابی های زیست محیطی در طراحی و برنامه ریزی و احداث سدها رخ داده است برخلاف اهداف تعیین شده درسیاست بیابان زدایی کشور بوده است زیرا ایجاد شوره زارها و بروز خشکسالی در منطقه، گسترش و افزایش مناطق کویری را در پی دارد.
به گفته کریمی کویرهای ایجاد شده حاصل از عقب نشینی دریاچه ارومیه به ویژه از نوع کویرهای بسیار خطرناک است زیرا اساسا کویرها از نظر ترکیبات خاک ‌به دو دسته کویر نمک و کویر بدون نمک تقسیم می شوند.
کویرهای نمکی نوع بسیار خطرناکی از کویرها به شمار می روند که ادامه حیات گونه های بومی منطقه را مورد مخاطرات جدی قرار می دهند.
نسبت نمک دریاچه‌ ارومیه‌ دو برابر نمک اقیانوس‌ها است به‌ همین‌ علت‌ آب‌ آن‌ هیچ گاه‌ یخ‌ نمی‌زند.از گذشته های دور آب‌ دریاچه‌ ارومیه‌ به‌ علت‌ املاحی‌ که‌ در آن‌ محلول‌ است‌، مورد توجه‌ بیماران‌ امراض‌ جلدی‌ و پزشکان بومی‌ بوده‌ و گل ها و گیاهان بومی آن در درمان‌ بیماری‌ها مورد استفاده‌ قرار می‌گرفته است.
دریاچه ارومیه یکی از ???? ذخیره‌گاه طبیعی محیط زیست جهان است که به‌دلیل طبیعت مناسب برای زیست دایمی و موقت انواع پرندگان کمیاب و نادر جهان و زیبایی‌های طبیعی سواحل و جزایر آن از سوی "یونسکو" به عنوان یک ذخیره‌گاه "بیوسفوری" (زیست سپهر) در جهان شناخته شده است.
این دریاچه بخشی از منطقه پارک ملی اورمیه است که از سال 1954 تاکنون به عنوان ذخیره گاه زیست کره و تالاب بین االمللی شناخته شده است.
باتوجه به تعاریف ارائه شده از سوی کنوانسیون رامسر درمورد تالاب ها، این منطقه واجد ویژ گی های طبیعی و زیست محیطی منحصربفردی بوده است که آن را در ردیف تالاب های بین المللی و ذخیره گاه های زیست کره قرار داده است اما تداوم شرایط ایجاد شده موقعیت طبیعی و بین المللی این منطقه دچار مخاطرات جدی کرده است.
در حال حاضر کاهش آب دریاچه ارومیه باعث شده از مساحت این دریاچه به میزان ? ???درصد کاسته شود.چندی پیش نیز "کیومرث کلانتری"، مدیرکل محیط زیست آذر بایجان غربی و ضعیت این دریاچه را اسفناک عنوان کرده بود .
بنا بر گزارش های موجود از تراز حداکثر آب این دریاچه در سال? ???تاکنون به میزان چهار متر و ???سانتی متر کاسته شده و این روند همچنان ادامه دارد .میزان شوری آب دریاچه نیز به ? ????گرم در هر لیتر رسیده است در حالی که میزان غلظت نمک در آب این دریاچه در شرایط عادی ? ????گرم در لیتر است .
با توجه به این که هم‌اکنون? ???سد دیگر نیز در استان آذربایجان غربی در دست ساخت و مطالعه است، ضروری است که هشدار کارشناسان محیط زیست بیش از هر زمان دیگری از سوی مسئولان وزارت نیرو مورد توجه و بررسی دقیق قرار گیرد.

نظرات 1 + ارسال نظر
گمنام مرد شنبه 23 مهر‌ماه سال 1384 ساعت 12:34 ق.ظ http://sogand-ke.blogsky.com

سلام بر تو ای مهربان خبر جالبی بود و باید افسوس خورد که امروز آب نیست فردا غذا و پس فردا جایی برای قبر ... بدرود

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد